Je výzvou psát o něčem, co není moc rozšířené. Pouštím se na tenký led, možná mnohem více, než u článku o paleolitické dietě.
Naše strava rozhodně ovlivňuje i naše zdraví. Držme se tohoto principu. S ohledem na některé reakce bych znovu upozornila na důležitou věc: nejsem antropolog, nutriční specialista, gastroenterolog, vědec jakéhokoliv směru. Jsem pouze kuchařka, která se snaží z "handycapu" bezlepkové diety ukovat náskok tím, že by se ke každodennímu vaření mělo přistupovat z jiného úhlu. Hledám, vymýšlím a zkouším nové recepty, které pracují se základními surovinami, vyhýbám se zpracovaným produktům, jak to jen jde. Beru to jako bádání, během kterého jsem se dostala přes recepty k různým teoriím a myšlenkám o našem stravování, co je zdravé a co není. Tyto články jsou míněny představit jednotlivé směry, kterými se inspiruji, které preferují nezpracované, přírodní potraviny a které přispívají k tomu, abych si nelámala hlavu, že bych neměla jíst pečivo a těstoviny. Nemám v úmyslu rozpoutat diskusi, jediným cílem je rozšířit trochu vědomosti a možná díky některým receptům, které na mém blogu naleznete, vyzkoušíte netradiční zdravé zeleninové přílohy, ovocné dezerty, šťavnaté masa, které vám zpestří jídelníček. Nápadů pro hospodyni totiž nikdy není dost! :)
Naše strava rozhodně ovlivňuje i naše zdraví. Držme se tohoto principu. S ohledem na některé reakce bych znovu upozornila na důležitou věc: nejsem antropolog, nutriční specialista, gastroenterolog, vědec jakéhokoliv směru. Jsem pouze kuchařka, která se snaží z "handycapu" bezlepkové diety ukovat náskok tím, že by se ke každodennímu vaření mělo přistupovat z jiného úhlu. Hledám, vymýšlím a zkouším nové recepty, které pracují se základními surovinami, vyhýbám se zpracovaným produktům, jak to jen jde. Beru to jako bádání, během kterého jsem se dostala přes recepty k různým teoriím a myšlenkám o našem stravování, co je zdravé a co není. Tyto články jsou míněny představit jednotlivé směry, kterými se inspiruji, které preferují nezpracované, přírodní potraviny a které přispívají k tomu, abych si nelámala hlavu, že bych neměla jíst pečivo a těstoviny. Nemám v úmyslu rozpoutat diskusi, jediným cílem je rozšířit trochu vědomosti a možná díky některým receptům, které na mém blogu naleznete, vyzkoušíte netradiční zdravé zeleninové přílohy, ovocné dezerty, šťavnaté masa, které vám zpestří jídelníček. Nápadů pro hospodyni totiž nikdy není dost! :)
Trochu mám pocit, že se tímto tématem nabourávám do zažitých konvencí, ale ráda bych uvedla na pravou míru, že nemám v zájmu povzbuzovat nikoho k žádným konvenčním/nekonvenčním stravovacím metodám, ráda bych jen představila jednotlivé směry, které jsou dle mého názoru zajímavé a mohou být i užitečné.
Jak i název říká, jedná se o dietu specifických uhlohydrátů.
Současně se mnohokrát domníváme, že disponujeme vědomostmi všeho druhu, žijeme přece v době informací. To je právě ten problém, informace jakéhokoliv druhu se můžou totiž interpretovat mnoha způsoby a tím se může stát, že si na určité téma vytvoříme jednodušší nebo zkreslenou pravdu. Člověk 21. století by si ale měl uvědomit, že být vzdělaný a inteligentní neznamená vědět toho hodně, spíš být ochotný se neustále vzdělávat a být otevřený k vstřebávání informací, které jsou možná odlišné, než jsme čekali. Takto bychom měli přistupovat i k souvislostem stravování a zdraví.
Každý asi umí říct, že se jídlo skládá z chemických molekul, tedy z bílkovin, uhlohydrátů a tuků. A tímto elementárním dělením by se jeden mohl domnívat, že je tuk jako tuk, že je uhlohydrát jako uhlohydrát.
Ono to tak ale není, nemůže být přece pro naše tělo jedno, zda jíme tuk ve formě panenského olivového oleje nebo z průmyslově upraveného rostlinného tuku s příměsí bůhví čeho.
Stejně je asi jednoduché přijmout myšlenku, že uhlohydráty konzumované formou ovoce jsou pro naše tělo jiné, než tabulka čokolády. Tím, že se uhlohydráty hovorově nazývají cukry, je to v hlavách více popletené, asi i proto je člověk náchylný se domnívat, že je úplně jedno, zda konzumuje koblížek posypaný cukrem nebo jablko, tělo prostě potřebuje energii, cukr.
Nejsem ale výživový expert, téma "cukr" je samo o sobě tak rozsáhlé, že si zaslouží samostatnou kapitolu, pokusím se držet tématu a moc neodbočovat.
Vraťme se tedy k uhlohydrátům a tím pádem i několik desítek let v času.
Jistá Elaine Gottschall měla malou dceru, která v letech 1952-1960 trpěla ulcerózní kolitidou (UC) a její stav se bohužel beznadějně zhoršoval, až se dostala do fáze, kdy bylo chirurgické řešení považováno za nevyhnutelné. Naštěstí se mladá pacientka dostala do rukou osmdesátiletého pediatra s obrovskou zkušeností, Dr. Haase, který nařídil dietu SCD. Symptomy díky jídelníčku do roka zmizely. Paní Gottschall byla fascinovaná, jakou má léčební sílu obyčejná diet, proto se pustila i do studií, do bádání této diety, která jí zachránila dceru a celý svůj život pak věnovala pomoci lidem s ulcerózní kolitidou a Chronovou nemocí.
Tolik historického vyprávění by stačilo, je to dojemný příběh se šťastným koncem, který byl pak prospěšný pro mnoha nemocné.
V čem ale tato "zázračná" dieta spočívá? Podívejte se na seznam povolených a zakázaných potravin dostupný na oficiálních stránkách SCD. Na základě zkušeností pana Dr. Haase a studií paní Gottschall vzniklo zařazení potravin, které prospívají nebo škodí organizmu.
Pokusím se být stručná a výstižná. Nepovolené (škodlivé) uhlohydráty vytváří při trávení nežádoucí střevní mikroflóru, která je příčinou všech příznaků ulcerózní kolitidy, dokud tedy nevyloučíte vše škodlivé, stav pacienta se nezlepší. Farmaceutická léčba má několik stupňů, pokud nezaberou protizánětlivé léky, postoupí se dále na imunomodulační léčbu, na biologickou léčbu a v nejhorším případě následuje chirurgické řešení, které ale neznamená, že se odstraněním problematického střeva nemoc znovu nemůže vrátit. V kostce lze říci, že SCD zakazuje konzumaci cukru, obilovin, průmyslově zpracovaných potravin, umělých tuků. Tady můžeme nalézt společné základy s dietou Paleo. Navíc ale přidává hodnotné mléčné výrobky: domácí jogurt (nazývaný také SCD jogurt) a tvaroh (v knize naleznete pod zkratkou DCCC), který pomáhá obnovení zdravé prospěšné mikroflóry.
Z úvodních stránek SCD:
"The allowed carbohydrates are monosaccharides and have a single molecule structure that allow them to be easily absorbed by the intestine wall. Complex carbohydrates which are disaccharides (double molecules) and polysaccharides (chain molecules) are not allowed. Complex carbohydrates that are not easily digested feed harmful bacteria in our intestines causing them to overgrow producing by products and inflaming the intestine wall. The diet works by starving out these bacteria and restoring the balance of bacteria in our gut.
Z úvodních stránek SCD:
"The allowed carbohydrates are monosaccharides and have a single molecule structure that allow them to be easily absorbed by the intestine wall. Complex carbohydrates which are disaccharides (double molecules) and polysaccharides (chain molecules) are not allowed. Complex carbohydrates that are not easily digested feed harmful bacteria in our intestines causing them to overgrow producing by products and inflaming the intestine wall. The diet works by starving out these bacteria and restoring the balance of bacteria in our gut.
The Specific Carbohydrate Diet™ is biologically correct because it is species appropriate. The allowed foods are mainly those that early man ate before agriculture began. The diet we evolved to eat over millions of years was predominantly one of meat, fish, eggs, vegetables, nuts, low-sugar fruits. Our modern diet including starches, grains, pasta, legumes, and breads has only been consumed for a mere 10,000 years. In the last hundred years the increase in complex sugars and chemical additives in the diet has led to a huge increase in health problems ranging from severe bowel disorders to obesity and brain function disorders. We have not adapted to eat this modern diet as there has not been enough time for natural selection to operate. It therefore makes sense to eat the diet we evolved with.
The Specific Carbohydrate Diet™ was clinically tested for over 50 years by Dr Haas and biochemist Elaine Gottschall with convincing results. From feedback from the various lists and other information at least 75% of those who adhere rigidly to the diet gain significant improvement."
Pro podrobné vysvětlení všech souvisejících dějů si prostudujte knížku publikovanou o SCD:
Elaine Gottschall: Breaking the Vicious Cycle - Intestinal health trough diet with Specific Carbohydrate Diet
Elaine Gottschall: Breaking the Vicious Cycle - Intestinal health trough diet with Specific Carbohydrate Diet
V českém jazyce bohužel nevyšla, v obchodě jí nezakoupíte, ve formě e-booku taky nebyla publikována, jediným řešením je objednat přes Amazon.uk a nechat poslat poštou.
Jsem si vědoma toho, že myšlenka léčení "blbou" dietou může budit pohoršování. Příčiny UC jsou současně nedokázané, poukazuje se na dispozice, vliv prostředí, stres, kouření, auto-imunní dispozice, dřívější nevyléčený zánět, atd. Je docela i možné, že se tato dieta dostane do rozporu s představou medicíny, která nařídí adekvátní předepsanou farmaceutickou léčbu. Argumentem odpůrců (jak odborníků, tak laiků) je vynechání sacharidů z jídelníčku, což údajně může vést k nedostatku energii, neodpovídá racionální výživě a pacient by nejspíš trpěl nedostatkem vitamínů, což je u pacienta trpícím neustálým průjmem a narušením vstřebávání živin nepřípustné. Hodně pacientů se proto do SCD nikdy nepustí. Je ale hodně případů, kdy vážnost situace vyžaduje postavit se na vlastní nohy a zkusit, co strašného se tělu muže stát, když si dáte k večeři maso se zeleninovou oblohou. Všichni mají možnost rozhodnout se, jít proti proudu. Je extrémně těžké se rozhodnout jinak, když vám vyhrožují následky vašich činů. Pokud se podíváte trochu po webu, zjistíte, že je spousta případů, kdy tato dieta zachránila život. Možná nešlo o smrt, ale opravdovou kvalitu života rozhodně zachraňuje, když namísto léčby trvající do konce života nabízí kvalitní a zdraví život bez léků, bez léčby, bez hrozby chirurgického zákroku.
Když se pustíte jinou cestou, připravte se na dlouhé bádání, které vás může překvapit i pohoršit. Taky bych doporučila, ať si pečlivě prostudujete poznatky ostatních. Skočit šipku do SCD totiž nejde a pokud nebudete připravení, nemusí to dopadnout dle vašich představ. Musíte se naučit pochopit vaše tělo a musíte přijmout, že nastolení rovnováhy ve vašem organizmu je běh na dlouhou trať s mnoha zastávkami. Nerada bych SCD doporučovala jako jedinou možnou alternativu pro jakékoliv onemocnění trávícího traktu. Není to zázrak, je to životní styl, který vám ukáže jiný pohled na narušený stav, jiné řešení, ale požaduje pokoru, pochopení a trpělivost.
Abych na konec trochu zvedla náladu, SCD není o omezování se, ale o upřednostňování kvalitních a zdravých potravin. Nemyslete si, že se už v životě nenajíte, budou vám padat vlasy i zuby, protože vám budou chybět živiny. SCD je vyvážená zdravá výživa, která se může bez problémů stát součástí života a gurmáni by se rozhodně neměli odradit tím, že budou trpět.
Co mi SCD dieta dala? Jiný pohled na složení stravy, úžasné recepty pro vaření se základními potravinami. Používám hodně zeleniny, zeleninové přílohy. Nebojím se tuků, používám živočišní tuky i za studena lisované rostlinné oleje. Hlídám kvalitu masa, které kupuji. Vyhýbám se zpracovaným surovinám. Pro bezlepkovou dietu jsou užitečné přirozeně bezlepkové recepty na moučníky, palačinky, přílohy, chleba. Vnímám tuto dietu za hodně přínosnou, která se vrací k používání jednoduchých potravin, přitom je pestrá, chuťově vynikající.
Co mi SCD dieta dala? Jiný pohled na složení stravy, úžasné recepty pro vaření se základními potravinami. Používám hodně zeleniny, zeleninové přílohy. Nebojím se tuků, používám živočišní tuky i za studena lisované rostlinné oleje. Hlídám kvalitu masa, které kupuji. Vyhýbám se zpracovaným surovinám. Pro bezlepkovou dietu jsou užitečné přirozeně bezlepkové recepty na moučníky, palačinky, přílohy, chleba. Vnímám tuto dietu za hodně přínosnou, která se vrací k používání jednoduchých potravin, přitom je pestrá, chuťově vynikající.
Nevěříte? Víte, co je na prvním obrázku? SCD pizza. Chutná skvěle, rozhodně si můžete jídla i života užívat i nadále. Možná mnohem více, než kdy před tím.
Recepty SCD naleznete zde.