Nepéct, nevařit, nerestovat, nesmažit. Proč? Trochu jsem se podívala po webu, co to přesně raw food je a zamyslela se nad tím, co to všechno obnáší a přináší.
Wikipedi píše o Vitariánství: je to výživový směr založený na přijímání jen tepelně neupravených potravin. Nejčastěji pouze rostlinného původu, tedy zeleniny, ovoce, ořechů, semen, naklíčeného obilí a luštěnin.
Teorie jednou větou:
Syrová strava je prospěšná tím, že má všechny enzymy a živiny neporušené a to podporuje, zlepšuje a usnadňuje trávení.
Je to tak trochu k zamyšlení. Nějak se naše kulinářské umění vyvíjelo směrem, kdy vše a vždy upravujeme i tepelně. Teplé je příjemné a působí zdravě.
Je ale pravda, že tepelně neupravené potraviny chutnají jinak. Teď se trochu pohybujme v idealizovaném světě, kde mají zelenina i ovoce přírodou přiřazenou chuť. Představme si, že bychom nakombinovali tyto chutě. To by nemuselo být špatné. Čerstvé, voňavé, plné vitamínů.
Ten reálný svět je trochu více strohý, ale zas když se budeme snažit, můžeme objevit zdroje s čerstvými produkty s opravdovou chutí.
I když se mi myšlenka jednoduchých potravin zamlouvá a věřím tomu, že syrové jablko je mnohem zdravější, než zapečené s oříšky a medem (mňam), zůstaňme přece jenom trochu při zemi. Neexistuje, abych pod heslem "vše pro naše zdraví" vyhodila vše, co se musí tepelně upravit a vlastně redukovala sadu kuchyňského nádobí na salátovou mísu. To si myslím, že bych nerozchodila ani já, na tož ještě jistý mužský jedinec sdílející se mnou (nejen) moji kuchyň.
Můžu si ale trochu přilepšit, co se týče zdravého stravování, když se podívám na raw recepty trochu jinak. Jsou vlastně čerstvé, chutné, nepožadují tepelnou úpravu. Takových receptů třeba pro rychlou večeři nikdy není dost. Nebo když je venku třicet ve stínu a nechce se mi zapínat plotnu. Proč bych se nemohla trochu přiučit přípravě "a la raw", když vlastně zeleninu, ovoce, semínka a ořechy mám moc ráda...
Plánuji tedy trochu více proniknout do raw kuchyně, které je zdravá, jednoduchá, zajímavá, nekonvenční a nezapomeňme taky na to, že je přirozeně bezlepková.
Máte zkušenosti s raw stravou?