Pokračujeme v naší rubrice Cukrářské poklady. Tento dezert bych možná s nadsázkou nazvala jako "maďarské tiramisu". Tři druhy piškotu s rumem a pomerančovým sirupem, lahodný vanilkový krém. Začneme originálem, který pochází z let 1950 a recept vymyslel vrchní restaurace Gundel v Budapešti. Dle výzkumu z roku 2010 se jedná o druhý nejoblíbenější recept v Maďarsku.
Ingredience:
Piškotové těsto: 6 vajec, 6 lžic práškového cukru, 6 lžic
hladké mouky (použijte síto na mouku), 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa, 2
lžíce mletých vlašských ořechů
Vanilkový krém: 8 dl mléka, 2 vanilkové lusky, 8 žloutků, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový
pudinky (40 g)
Sirup: 200 g cukru, 3 dl vody, nastrouhaná
pomerančová kůra, nastrouhaná citronová kůra
Čokoládová poleva: 120 g čokolády (80 %), 250 ml sladké
smetany 30 %,
Další: 1 dl rumu, 100 g rozinek, 100 g vlašských
ořechů, holandské kakao na posypání, smetana na šlehání
Postup:
Piškot:
Připravíme si 3 plechy s máslovým pečícím papírem. Troubu zapneme na
150 stupňů na horkovzdušnou funkci, aby se nám hezky rozehřála. Žloutky
vyšleháme s cukrem až do hebké pěny. Přidáme prosátou mouky a nakonec
sníh. Rozdělíme do tří větších misek. Do první přimícháme kakao, do druhé várky
přimícháme mleté ořechy. Těsta rozdělíme na tři plechy, snažíme se ho rozetřít
na pravidelný obdélník o rozměru 30x20 cm. Plechy strčíme do trouby a pečeme
10-12 minut.
Sirup:
Následně připravíme sirup, všechny ingredience zahřejeme a povaříme 15
minut. Necháme vychladnout a přilijeme 0,5 dl rumu.
Rozinky:
Rozinky zalijeme teplou vodou, pak opláchneme. Přidáme 0,5 dl rumu a
necháme rozinky nasáknout rumem.
Vanilkový krém:
Mléko s rozpůleným vanilkovým luskem a cukrem uvedeme do varu. Žloutky
našleháme. V misce rozšleháme pudinkový prášek s jednou naběračkou
teplého mléka. Do žloutků přidáme dvě naběračky horkého mléka a taky
rozšleháme. Za stálého šlehání vše přilijeme do horkého mléka, během minuty se
vytvoří jemný krém. Stáhneme z ohně a občas promícháme.
Čokoládová poleva:
Hořkou čokoládu roztavíme a přimícháme smetanu.
Sestavení dezertu:
První vrstva: ořechový piškot, zalijeme třetinou sirupu, posypeme třetinou
mletých vlašských ořechů a třetinou rumových rozinek, rozetřeme třetinu vanilkového krému.
Druhá vrstva: čokoládový piškot, zalijeme třetinou sirupu, posypeme
třetinou mletých vlašských ořechů a třetinou rumových rozinek, rozetřeme třetinu vanilkového krému.
Třetí vrstva: vanilkový piškot, zalijeme třetinou sirupu, posypeme třetinou
mletých vlašských ořechů a třetinou rumových rozinek, rozetřeme třetinu vanilkového krému.
Nakonec přes cedník posypeme kakaem.
Servírování:
Pomocí polévkové lžíce vykrojíme na dezertní talíř halušky, tři lžíce jsou
cca jedna porce. Pokapeme čokoládovou polevou (1-2 lžíce) a ozdobíme šlehačkou.
Příští týden se můžete těšit na paleo kreaci, která bude podobně slavnostný, ovšem bez mléka, cukru a lepku ;)
10 komentářů:
Vypadá jako ten, co dělala moje slovenská babička! dík!
teda - to zní ohromně dobře a strašidelně pracně...
a jen teda technická -z postupu sestavování nějak vypadl ten vanilkový krém - tipuju že se maže na ty piškoty, ne?
Ano :) Děkuji Ti, doplněno.
Není to tak strašidelné. Nejlepší je, pokud si připravíš piškot a sirup den předem. Pak následující den nachystáš jen rozinky a uvaříš krém. Sestavení je otázka pěti minut :)
uvitala by som uz teraz paleo verziu somlo halusiek ; )) nic to, pockam a zatial si spravim vlastne paleo tiramisu!
Ahoj, u mě na blogu právě probíhá Giveaway, tak se přihlaš :)
http://nm-fitness.blogspot.cz/
Vyzkoušeno, paráda, děkujeme za inspiraci.
No teda, tiramisu miluju, ale tohle je naprostá bomba, jen musím počkat na bezlep.variantu. Děkuji za sdílení vašeho umu, díky vám mohu také mlsat, já bych ty recepty totiž nikdy nedala dohromady.
hop over to this web-site replica ysl bags Get More Info replica designer bags useful source bags replica ysl
Okomentovat