Kdyby vás někdy napadlo dát si těstoviny, noky, dýňová mouka je nejlepším řešením. Noky jsou měkké, lepkavé, krásně voní i chutnají.
2-3 porce:
5 g psyllia
75 ml vlažné vody na
psyllium
100 ml vlažné vody do
těsta
sůl (1 lžička)
Psyllium necháme
několik hodin nabobtnat ve vodě. Všechny suché ingredience smícháme, přidáme
psyllium gel a nakonec vodu, důkladně smícháme. Rozválíme a nakrájíme na 1 cm
široké pruhy, které pak ještě rozkrojíme na 2 cm proužky. Ručně vytvoříme noky
(šulánky) a hodíme je do osolené vroucí vody. Pokud vyplavou na povrch, jsou
hotové. Nejvíce se hodí k sýrům nebo k smetanovo-sýrové omáčce.
7 komentářů:
Borůvko, vím, že v pečivu je psyllium nenahraditelné. Co v těchto nokách? Dalo by se podle tebe nahradit mletým lněným semínkem? Díky za odpověď, Šárka
Nevím, možná... musíš to zkusit. Určitě bys mohla psyllium nahradit vajíčkem.
Tak nakonec jsem je právě dojedla zcela podle receptu, jakmile se mi psylium dostalo do ruky. A chutnaly mi moc. Hlavně, že se nerozvařily. Měli jsme je s omáčkou z brokolice a ricotty.
Děti sice nepřesvědčila ani báchorka o tom, že recept původně pochází od jejich plyšového dinosaura Soptíka (který je zelený jako noky s omáčkou dohromady, čímž se omlouvám za mírný odklon od autorství :-)), ale je to nové, teprve si budou zvykat.
Díky za inspiraci.
Noky od Soptíka :D Snad tomu děti příště uvěří a nechají se přemluvit :)
No tak to je bezva nápad, z dýňové mouky mám ozkoušený koláč, na slano jsem s ní ještě nic nedělala. A s tím psylliem je to pro mě novinka :)
hmm, s dýňovou moukou nemám moc zkušeností, určitě vyzkoušíme, díky.
Beo, myslíš, že by se dala použít i jiná než dýňová mouka? Třeba kaštanová nebo žaludová? Mně to s tou dýňovou strašně chutnalo, ale na rodinné příslušníky to bylo dost výrazné.
Okomentovat