Mleté vepřové maso je neprávem trochu utlačované. Nemůžeme pořád jíst steaky a navíc si myslím, že by se mělo zužitkovat všechno maso, když už zvíře porazíme.
Jenomže... když si kupujete mleté maso, většinou je to zajíc v pytli. Navíc se šikovní prodejci snaží směs "vylepšit" a vytvořit z masa i tak podezřelého původu co nejvíce hmoty. Přidají trochu škrobu, trochu krve, trochu vody, nějaký stabilizátor, mlýnek snese všechno a červená barva zakryje cokoliv.
Pak existuje jiný svět, nešizený, kde je i obyčejné mleté maso extra třídou.
V My Food Marketu třeba koupíte i vepřové maso výjimečné kvality a mleté maso se připravuje před vámi, z odřezků. V supermarketu koupíte mleté maso s obsahem tuku 30-40 procent (plus voda a chemie), tady si o více tuku třeba do karbanátků musíte říct. Namelou vám totiž odřezky z MASA. Obrovský rozdíl. A cenově bezkonkurenční: 85 korun za kilo bio vepřového je bez diskuse příjemná. Zdravé a kvalitní potraviny totiž nemusí být nutně i dražší.
Když už máte kvalitní suroviny, recept se stává druhořadým. Je jedno, co z takového voňavého vepřového připravíte, výsledek může být jedině vynikající.
Recept na karbanátky s medvědím česnekem:
1 kg vepřového mletého masa
1 lžíce drcené sušené cibule
30 listů medvědího česneku nasekaného nadrobno
sádlo na pekáč
sůl
Připravíme si pekáč a vymastíme sádlem. Maso s kořením důkladně zamícháme a vytvarujeme kuličky velikosti pingpongového míče. Poskládáme je vedle sebe do pekáče, podlijeme vodou (stačí 100 ml), zakryjeme alobalem a pečeme hodinku v troubě na 150 stupních. Pak pečeme dalších 20 minut na vyšším stupni bez alobalu.
2 komentáře:
Milá borůvku,
vzhledem k tomu, že jste patřičně inovativní osůbkou, dovoluji se pozeptat, čím, resp. jakou ingrediencí byste zaměnila medvědí česnek, tak aby Váš recept, co nejméně trpěl.
Děkuji za odpověď.
Noemi Kovářová
Noemi, to je úplně jedno, dejte tam bylinku dle chuti: rozmarýn, pařitku, petžel, klidně i česnek nebo koření navíc dle chuti. Tady se může všechno :)
Okomentovat