Na základní vývar
krůtí vrchní stehno a kuřecí kosti
4 mrkve
3 petržele
1 kedlubna
1 zelená paprika
1 cibule
menší bulva celeru (100 g)
rozmarýn
sůl
nové koření (3 kuličky)
celý pepř (10 kuliček)
bobkový list (2 ks)
Na polévku:
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 čajová lžíce sušeného estragonu
2 dl bílého vína
400 g mraženého hrášku
1 řapík celeru
1 cibuli
olivový olej nebo máslo
sůl
Nejprve připravíme vývar: Kosti a maso zalijeme vodou, pomalu uvedeme do
varu. Odstraníme vzniklou pěnu a přidáme koření a očištěnou zeleninu. Vaříme
cca 2 hodiny na nejmenším ohni. Měkké maso nakrájíme na menší kousky, zeleninu
na kostičky, vývar scedíme.
Můžete pracovat klidně den předem, pak polévku dokončit půl hodiny před
podáváním.
Ve větším hrnci osmažíme cibuli, přidáme mražený
hrášek a nakrájený řapík, trochu spolu podusíme. Zalijeme bílým vínem a dusíme
cca 5 minut. Nakrájíme zeleninu z vývaru (mrkev, kedlubnu a petržel) a přidáme
spolu s masem a vývarem. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a estragonem,
přivedeme do varu a vaříme, dokud hrášek nezměkne.
Žádné komentáře:
Okomentovat