Gyros
je slavný a chutný řecký pokrm. Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros
prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním
grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje. Právě proto jsem
napsal recept, podle kterého můžete upéct voňavé mediteránní jídlo. Stačí
k tomu už jen trocha fantazie, a z populárního fast foodu se stane zdravý
bezlepkový pokrm.
Ingredience
na koření:
9
lžic soli
3
lžíce sladké papriky
1
lžíce pálivé papriky
1
lžíce bílého pepře
1
lžíce černého pepře
3
lžíce sušené petrželky
2
lžíce sušeného česneku
3
lžíce oregana
¾
malé lžíce skořici
¾ malé
lžíce fenyklu
¾
malé lžíce římského kmínu
Ingredience
na gyros:
1
kg jehněčího masa
3
středně velké cibule
4
stroužky česneku
1
dcl olivového oleje
1
dcl slunečnicového oleje
Kořenící směs si přichystejte a namíchejte den předem. Dostanete lepší výsledek, pokud použijete celé
koření namleté v hmoždíři. Kořenící směs nechte odstát přes noc, aby se
chutě pěkně spojily.
Druhý
den maso opláchněte, zbavte zbytečného tuku, a nakrájejte na cca 5x5 cm kousky.
Cibuli nakrájejte na čtvrtky a česnek prolisujte. V misce s pokličkou
smíchejte maso s kořením na gyros (4-5 lžic), přidejte cibuli a
česnek, přilijte olej. Vše důkladně zamíchejte. Maso marinujte v uzavíratelné dóze v lednici 2
až 4 dny, nezapomeňte vařečkou každý den promíchat. Pečte v troubě cca 1,5 hodinu pod alobalem na 160 stupních, pak dalších 30 minut bez alobalu na 200 stupních (na funkci zapékání/gril, občas otočit).
Kousky
masa nakrájejte na tenké plátky, servírujte s omáčkou tzatziki a chilli, srolované do salátového listu s cibulí a kousky rajčat.
Tipy
a triky:
-
Gyros
můžete dělat i z vepřového nebo drůbežího masa. Vepřové maso stačí
marinovat jeden den, drůbeží několik hodin.
-
Upečené
maso nechte vychladnout, je pak snadné nakrájet na tenké plátky. Nakrájené maso opatrně
promíchejte s vypečeným olejem (stačí několik lžíc).
-
Tzatziki
je velmi chutná omáčka a zdůrazní mediteránní chuť masa. Zamíchejte vysokotučný
jogurt nebo nejlépe domácí smetanu s nastrouhanou a vymačkanou okurkou a prolisovaným česnekem.
Přidejte špetku soli a jemně nasekaný kopr. Pokud vám kopr nechutná, vyzkoušejte mátu.
- Na zpestření chuti masa vyzkoušejte různé omáčky: chilli omáčka, česneková nebo domácí majonéza se slaninou.
-
V Řecku do
pita chlebu přidávají i smažené hranolky. Můžete zkusit do salátového listu
zabalit batátové nebo celerové hranolky.
Gyros koření vydrží 3-4
týdny, pak doporučují namíchat čerstvou směs.
Tomáš
Žádné komentáře:
Okomentovat