Upřednostňuji recepty, které jsou ze sezonních surovin, jednoduché a v nepodstatné řadě je možné je zařadit do každodenního jídelníčku. Jasně, moc ráda si dopřávám gurmánský zážitek a Brno nás nabídkami rozmazluje. Běžný jídelníček by ale měl život zjednodušovat, ne všichni se vyžívají v objevování nových ingrediencí.
Takový je tento až primitivní recept na francouzskou cibulačku. Srdcem polévky je vývar. Opravdu to nestojí žádnou námahu, schovat porci vývaru na mrazák. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit :)
Na 6-8 porcí:
400 g cibule
1 pórek
3 lžíce kachního sádla/másla/ghee
400 ml silného vývaru
400 ml vody
tymián
pepř
sůl
Cibuli a pórek nakrájíme na kroužky. Osmažíme na tuku, osolíme a zalijeme vývarem a vodou. Dochutíme a povaříme pět minut.
Můžeme přidat i 100 ml suchého bílého vína.
Mně osobně se líbí více, když se půlka zeleniny rozmixuje, tím je polévka jemnější.
Podávat můžeme samotnou nebo s krutony z pečiva, se sýrem, doporučuje se parmazán, gruyere nebo ementál. Já jsem teď přidala jen krutony z dýňové chlebové placky.