Rozhodla jsem se usnadnit si život. Jednak nám narostlo
na naší malinkaté zahrádce takové množství dýně, že ji nemůžeme sníst najednou.
A pak jsme dostali i zásoby máslové dýně a to bychom se už předýňovali... pokud
něco takového lze :)
Proto jsem se rozumně rozhodla myslet na horší časy a
zpracovat konzervy dýňového pyré, které se pak výborně hodí do spousty receptů
na polévku, jako příloha nebo do buchty.
Dýni jsem jednoduše oloupala, vydlabala a nakrájela na
větší kostky. Do hrnce jsem na 3-4 kg dýně přidala 3 dl vody a pomalu dusila
pod poklicí, až dýně změkla. Trochu jsem ji pomačkala, ale kousky rozhodně
nevadí.
Připravila jsem si čisté skleničky, naskládala je do
pekáče s vyšším okrajem a pekáč jsem doplnila vodou. 15 minut jsem sklenice
sterilizovala v troubě na 140 stupních. Do horkých sklenic jsem rozdělila pyré,
poprosila pevnou mužskou ruku, aby zatáhla víčka a "pekla" jsem je
dalších 15 minut. Ideální je po vypnutí trouby celý pekáč nechat v troubě, aby
ochlazení proběhlo postupně, klidně přes noc. Proto je příjemné zavařování
dělat večer, do rána skleničky vychladnou a víčka se na skleničky přisají. Pokud se náhoudou některé víčko nepřisálo na skleničku, skladujte v ledničce a spotřebujte během několika dní.
Hodí se do polévky, do buchty, na dort, na pyré jako přílohu nebo na knedlíky. Na buchtu nebo přílohu necháme chvilku odkapat přes sýrařské plátno.
Hodí se do polévky, do buchty, na dort, na pyré jako přílohu nebo na knedlíky. Na buchtu nebo přílohu necháme chvilku odkapat přes sýrařské plátno.
3 komentáře:
Tak to mi je líto, ale nemůžu přestat :) Dostali jsme 30 kg a zatím na ní mame i chuť ;)
Díky za recept. Ale dýně již 30 let neloupám . Pouze perfektně omyji a případně odstraním ztvrdlé místo.
Okomentovat