Vánoční pečení mám úspěšně za sebou :)
Letos jsem toho upekla víc a něco jsme upekla i víckrát. Pomocníci mi pomohli
odhalit drobnosti, kterým bych sama nevěnovala pozornost. Pro zaručený úspěch
si přečtěte, na co si dávat pozor :)
1) Med není vždy
stejně sladký
Snažím se používat
míň medu, zatím je to částečný úspěch, do receptů ho míchám s jiným sladidlem.
Je dobré si uvědomit, že med nemá konstantní sladivost jak cukr. Sladivost se
od druhu liší a povedlo se mi najít i med, který pečením ztratil sladkou chuť.
Proto těsto i krém vždy ochutnejte. Navíc je pocit sladkého individuální.
2) Med se rychleji
připálí
V porovnání s cukrem
se rychleji připálí, proto píšu všude nižší teploty. Hlídejte si troubu.
3) Ořechové těsto musí
zůstat světlé
Ořechové těsto při
pečení hlídejte, když začíná hnědnout, ihned vytáhněte, jinak bude hořké.
4) Ořechy mlít jen najemno
Když jsou ořechy
pomleté jen hrubé, těžce pak uděláte pařížské rohlíčky. Těsto totálně teče a
ucpává se i cukrářský pytlík. Bohužel to už nejde napravit. Když zahustíte, těsto
bude tvrdé, je těžké ho vytlačit z pytlíku a rohlíčky nebudou hezké. Dodržujte
poměry.
5) Troubu musíte
předehřát
Pokud tak neučiníte,
nemáte šanci těsto kontrolovat a regulovat teplotu dle potřeby. Med a vlašské
ořechy jsou choulostivé (trochu přeháním, ale nechci, abyste museli něco
vyhazovat). A každá trouba je jiná. Pokud je trouba studená a vložíte do ní plech
s lineckým, prvních pět minut se nic neděje, ale to neznamená, že se vám v
10. minutě vše nespálí.
6) Plechy v troubě
Bohužel, pokud nemáte
profi troubu, která hřeje všude rovnoměrně, musíte si těsto hlídat. Vánoční
pečení je choulostivé v tom, že pečete drobné kousky. Teplotní rozdíly v troubě
poznáte lehce. Vzadu už kokosky chytají barvu, v přední části jsou pořád bílé.
Tak plech otočte. Stejně to tak je se spodním a vrchním plechem, teď peču i tři
plechy najednou, dá se to lehce zvládnout, jen si musíte plechy hlídat.
7) Doba pečení
Není konstantní, je
doporučená. Když pečete jak na běžícím pásu, musíte si uvědomit, že se může
doba pečení krátit. Třeba i tím, že je plech ještě horký. Protože když dopeču
jednu várku, vytáhnu jen pečící papír s upečeným cukrovím a ihned vložím další
várku, kterou jsem si na další pečící papír už připravila. Je evidentní, že to
bude trvat méně. Taky není jedno, jestli pečete 1, 2 nebo 3 plechy naráz. Záleží
od trouby a od funkce.
2 komentáře:
senza rady. Určitě využiju, jelikož moc často nepeču, tak se rady od zkušených vždy hodí.
Čím nejlépe namlet ořechy, aby byly opravdu najemno??? Zkoušela jsem už předem je namlet na masovém strojku a poté rozmixovat....ale nevím...mixér stolní na to nefunguje, tak k tomu použiji jen ruční...
Okomentovat