Tolik chutí a vůni, co se skrývá pod čokoládou... vlašské
ořechy, exotická pomerančová kůra, lehký čokoládový krém, svěží maliny, sladký kokos :)
Jako dokonalý vánoční parfém.
Možná jsou trochu pracnější, nenechte se ale odradit.
Pracujte na etapy: jeden den upečte ořechový základ, druhý den kokosovou střechu,
pak si připravte marmeládu, krém a můžete si hrát se slepováním a máčením do
čokolády :) Tyto malé fantazie můžete taky ochutnat na akci Fór Kardamón v Praze, už tento víkend ;)
Ořechový základ
400 g mletých mandlí
100 g měkkého másla
50 g medu
40 g xylitolu (více
informací o xylitolu)
3 žloutky (použila jsem vejce XL, pokud máte M-ka, dejte
do těsta 4 žloutky)
vanilka
špetka jedlé sody
špetka soli
Vše zamícháme a rozválíme mezi potravinářskou fólií,
necháme odpočívat v ledničce, lépe se pak s těstem pracuje. Použila jsem malé kruhové
vykrajovátko o průměru 2,5 cm. Samozřejmě můžete vytvořit i větší kokosky, já
mám ráda drobné. Pekla jsem v troubě na pečícím papíru na 130 stupních na
horkovzdušné funkci, protože jsem pekla dva plechy naráz. Délka pečení trvá cca
15-20 minut, v půlce času vrchní a spodní plech vyměňte. Troubu hlídejte, hlavně
když máte dva plechy a horkovzdušnou funkci. Ořechové kolečka se nesmí
připálit, musí zůstat světlé. Mimochodem, toto těsto je de facto ořechoví cukroví ;)
Kokosová střecha
2 bílky (vejce M)
60 g xylitolu
20 g medu
100 g strouhaného kokosu
pomerančová kůra (z DM)
Zapneme troubu na 130 stupňů a nachystáme si dva plechy s
máslovým pečícím papírem. Bílky vyšleháme, a když už je sníh hotový, přidáme
xylitol a med. Počítejte s tím, že budou kokosové stříšky díky medu vlhčí, med
váže vlhkost ze vzduchu, nikdy se tak nevysuší, zůstanou vláčné a měkké.
Přidejte i pomerančovou kůru a strouhaný kokos. Opatrně zamíchejte, naplňte do
cukrářského zdobícího sáčku a vytvořte malé kopečky stejně velké, jak máte
ořechové kolečka. Můžete taky použít dvě lžičky, pomocí nich rozdělíte pěnu na
plech snadno. Pečte zhruba 10-15 minut. Plechy v půlce času prohoďte a hlídejte
je, každá trouba je jiná :)
Malinová marmeláda
500 g mražených malin (Lidl)
1 velká lžíce medu
1 dl vody
Maliny s vodou vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství
tekutiny a nevznikne marmeláda požadované hustoty. Když vychladne, sladíme
medem. Můžete taky přidat pomerančovou kůru, citronovou kůru, vanilku, brandy,
rum, co vás prostě napadne :) Zrovna jsem nepotřebovala extra luxus, tak jsem
nic nepřidávala. Čerstvou skladujte v ledničce, pokud ji chystáte darovat,
sterilizujte jako při běžném zavařování marmelády.
Čokoládový krém
Opět je to moje klasika, krém z pařížských rohlíčků. Máslovo-vaječný krém je
prostě lahodný a není tak tuhý :)
250 g měkkého másla
40 g kakaa
50 g medu
50 g xylitolu
4 vejce
vanilka
(Pozn: Na uvedené množství základního ořechového těsta stačí poloviční dávka. Poloviční dávka se ale špatně dělá pomocí kuch. robota, tak jsem uvedla dvojitou dávku, dávejte na to pozor, ať Vám nezbyde moc krému. Tento čokoládová krém se dá použít na jakýkoliv jiný účel: dort, pařížské rohlíčky, naplnit do rolády.)
Máslo našleháme s vanilkou,
medem a kakaem. Vejce našleháme s xylitolem v
menším hrnci, a za stálého šlehání pomalu ohříváme, dokud hmota nezačne být
horká. Ihned stáhneme z ohně a šleháme dál, dokud nevychladne. Výsledkem je
světle žlutá nadýchaná pěna. Do másla přimícháme vaječnou pěnu a důkladně
rozšleháme.
Sestavíme kokosky
Na střed každé ořechové
paty umístíme malý kopeček malinové marmelády. Krém naplníme do zdobícího
sáčku a zdobíme ořechovou patu kolem marmelády. Umístíme kokosovou stříšku a
necháme v ledničce důkladně vychladnout.
Čokoládová
poleva
200 g hořké čokolády
minimálně 80 %
100 g másla nebo kokosového
tuku
Opatrně zahřejeme, necháme
roztát a chvilku počkáme, ať poleva není příliš horká. Studené kokosky namočíme
do čokolády a necháme vychladnout. Kokosky taky skladujeme v ledničce nebo na
studeném, suchém místě.
3 komentáře:
Musím říct, že bez polevy se mi to líbilo trochu víc, ale je to jen můj názor.
Borůvko, ty jsi koncetrovaná inspirace, nejen u nehříšných sladkostí... Díky moc, to je spousta krásného počteníčka!:-)
Můžu se zeptat, jak dlouho je toto cukroví schopné vydržet? Resp. - přemýšlím o vánocích, již tradičně si chci (kvůli dceři) péct cukroví sama a dovezu ke všem příbuzným, u kterých budeme postupně trávit cca 10dní. Plus samozřejmě, někdy je nutné cukroví uchystat. Syrových žloutků se nebojím, naopak velice vážím, máme domácí. Ale výdrž....????
Okomentovat