středa 4. prosince 2013

Jehněčí na víně






Recept je inspirovaný pořadem "Gordon Ramsays Ultimate Cookery Course". Celá série je moc inspirující, plná jednoduchých nápadů a receptů, myslím, že tento není poslední recept od něho.

Budeme potřebovat: 
1 kg jehněčího s kostí (koleno, plec s kostí, může se hodit i kýta)
3 dl červeného vína (Frankovka)
2 lžičky sušené cibule
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku (nakrájet na drobné kousky)
0,5 lžičky oregana
0,5 lžičky mletého chilli 
1 ks chipotle papriky nakrájené na kousky (uzené habanero)
1 lžičku uzené papriky
0,5 lžičky skořice
1 lžičku římského kmínu
2 bobkové listy (indické)
0,5 l jehněčího vývaru (nebo jiný vývar)
čerstvě mletý tříbarevný pepř
1 cibule
3 větší mrkve
sůl
olivový olej na pečení (2 lžíce)

Jehněčí kousky propláchneme, osušíme a poskládáme do pekáče s vyšším okrajem. Posypeme kořením (sušená cibule, oregano, česnek, chilli, chipotle, uzená paprika, skořice, římský kmín) a pokapeme olivovým olejem. Maso promasírujeme, aby bylo pokryté kořením a olejem všude. Použijte jednorázové gumové rukavice, jemnější ruce chilli olej moc nezvládnou. 

Můžete zapnout troubu na 160 stupňů, aby se během předpečení masa zahřála. Nakrájejte cibuli na hrubší kolečka a mrkev taky na hrubší kousky. 

Nachystejte si pánev s olivovým olejem (2 lžíce) a jednotlivé kousky z každé strany osmažte. Hotové kousky naskládejte zpátky do pekáče, přidáme i mrkev a cibuli. Do pánvičky přidejte bobkový list, zalijte vínem. Povařte 5 minut, pak přidejte vývar a uveďte do varu. Horkou šťávou zalijte kousky masa v pekáči, zakryjte alobalem a můžete pomalu péct v troubě. Pečeme 2 hodinky. Po dvou hodinách odstraníme alobal a pečeme na 200 stupních cca 15 minut.

Jako přílohu jsem zvolila hrášek dušený na ghee. Příloha není paleo.

Šťávu sceďte, a rozhodně nevyhazujte, je výborná.

 Přeji dobrou chuť :)


Beáta



Žádné komentáře: