Recept je inspirovaný pořadem
"Gordon Ramsays Ultimate Cookery Course". Celá série je moc
inspirující, plná jednoduchých nápadů a receptů, myslím, že tento není poslední
recept od něho.
Budeme potřebovat:
1 kg jehněčího s kostí (koleno, plec s
kostí, může se hodit i kýta)
3 dl červeného vína (Frankovka)
2 lžičky sušené cibule
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku (nakrájet na drobné
kousky)
0,5 lžičky oregana
0,5 lžičky mletého chilli
1 ks chipotle papriky nakrájené na
kousky (uzené habanero)
1 lžičku uzené papriky
0,5 lžičky skořice
1 lžičku římského kmínu
2 bobkové listy (indické)
0,5 l jehněčího vývaru (nebo jiný
vývar)
čerstvě mletý tříbarevný pepř
1 cibule
3 větší mrkve
sůl
olivový olej na pečení (2 lžíce)
Jehněčí kousky propláchneme, osušíme a
poskládáme do pekáče s vyšším okrajem. Posypeme kořením (sušená cibule,
oregano, česnek, chilli, chipotle, uzená paprika, skořice, římský kmín) a
pokapeme olivovým olejem. Maso promasírujeme, aby bylo pokryté kořením a olejem
všude. Použijte jednorázové gumové rukavice, jemnější ruce chilli olej moc
nezvládnou.
Můžete zapnout troubu na 160 stupňů,
aby se během předpečení masa zahřála. Nakrájejte cibuli na hrubší kolečka a
mrkev taky na hrubší kousky.
Nachystejte si pánev s olivovým olejem
(2 lžíce) a jednotlivé kousky z každé strany osmažte. Hotové kousky naskládejte
zpátky do pekáče, přidáme i mrkev a cibuli. Do pánvičky přidejte bobkový list,
zalijte vínem. Povařte 5 minut, pak přidejte vývar a uveďte do varu. Horkou
šťávou zalijte kousky masa v pekáči, zakryjte alobalem a můžete pomalu péct v
troubě. Pečeme 2 hodinky. Po dvou hodinách odstraníme alobal a pečeme na 200
stupních cca 15 minut.
Jako přílohu jsem zvolila hrášek dušený
na ghee. Příloha není paleo.
Šťávu sceďte, a rozhodně nevyhazujte,
je výborná.
Přeji dobrou chuť :)
Beáta
Žádné komentáře:
Okomentovat