Podzim pomalu končí a
blíží se zimní období. Jak to jen jde, snažíme se vařit ze sezonních surovin.
Velkým favoritem je kysané zelí, které můžeme připravovat na různé způsoby a
jedná se o dostupnou, běžnou potravinu.
Připravila jsem pro
vás nesmírně jednoduchý recept, variace na téma vepřové maso a kysané zelí.
Bezpracnost vás příjemně překvapí, tak můžete připravit rychlou večeři bez
velkého kuchyňského výkonu.
Na 3-4 porce
potřebujeme:
300 g vepřového
mletého masa
500 g kysaného zelí
1 cibuli
sádlo
mletý pepř
sladkou mletou
papriku
drcený kmín
2 bobkové listy
2 kuličky nového
koření
chilli
voda
sůl
V menším kastrolu na
sádle osmažíme cibulku a přidáme více než polovinu propláchnutého zelí (záleží
na chuti, není nezbytně nutné proplachovat). Promícháme, přidáme bobkové listy,
mletý pepř, trochu kmínu, chilli dle chuti. Připravíme kuličky: Maso osolíme,
okořeníme (mletý pepř, paprika, kmín) a vytvarujeme menší kuličky o rozměru 2-3
cm. Kuličky rozložíme na zelí a zakryjeme zbytkem zelí, zalijeme vodou, ať jsou
kuličky pod vodou. Pod poklicí vaříme na slabém ohni cca hodinku. Kuličky se
nerozpadnou, budou šťavnaté a měkké. Servírovat můžete samotně nebo s čepičkou
z kysané smetany :)
A máme tady další
víno, poslední z řady párování s hlavním jídlem. nebojte, ješě máme dvě
ochutnávky s dezertem :)
Víno je
charakterizované intenzivními kyselinkami, po kterých se rázně objeví i hořkost,
minerální chuť a diskrétní koření, milé překvapení, u bílého vína bych takovou
rozsáhlou kombinaci nečekala. Vesměs je toto svěží víno vhodným doplňkem
lehčího hlavního jídla.
1 komentář:
Jako na zavolanou! Mám doma z akce v Bille mleté vepřové a uvažuju, jak zpracovat kyselé zelí :)
Okomentovat