Králík, kterého jsme
dostali, byl krásným jedincem svého druhu, vážil kolem dvou kil. Použili jsme
tedy půlku, stehna a prsní část.
Na 6-8 porcí:
1 kg králičího masa
(divoké nebo domácí)
100 g sádla
250 g mrkve
150 g pastináku
2 bobkové listy
2 g celého pepře
1 lžička mletého
muškátové oříšku
šťáva z půlky citronu
1 lžička hořčice
300 g kysané smetany
(domácí smetany)
sůl
na naložení:
400 g kysané smetany
(domácí smetany)
6 stroužků česneku
(rozmačkat)
sůl
Očištěné a
naporcované kousky králíku nasolíme, naložíme do smetanové omáčky s česnekem
tak, aby omáčka maso všude pokrývala. Nejlepší je plastová nádoba s dobře
uzavíratelným víkem. V případě divokého králíka necháme odpočívat v ledničce
cca 24-48 hodin. V případě domácího králíka stačí méně, několik hodin.
Kousky naloženého masa
pak zlehka opláchneme, osušíme kuchyňskou utěrkou.
Na sádle podusíme
cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka. Přidáme bobkové listy, pepř
a kousky masa. Zamícháme, dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě. Po 15 minutách
zalijeme horkou vodu, aby se každý kousek dostal pod vodu. Osolíme (opatrně,
naložené maso je již slané), vaříme pod poklicí na mírném ohni, dokud králík
nezměkne, tedy hodinku až dvě. Hodně záleží, jaké maso jste použili.
Když je maso měkké,
opatrně ho vybereme na talíř. Šťávu scedíme, zeleninu přepasírujeme do šťávy.
Pomocí tyčového mixéru omáčku rozmixujeme, ať je opravdu hladká, dochutíme citronovou
šťávou, hořčicí, dosolíme dle chuti. Důkladně rozmícháme smetanu a do krémové
omáčky vrátíme kousky masa, vaříme ještě 5 minut a stáhneme z ohně. Starší
recepty popisují omáčku zahustit moukou. Nejde ani tak o moje zásady, opravdu
nechápu, proč by to bylo potřebné, omáčka je hustá, jemná, krémová. Smetana je
jako bonus, omáčka byla i bez ní dokonale kořeněná, bohaté chuti. Popřípadě
můžete použít i kokosový krém.
Jako přílohu jsem
zvolila dýňové "noky". Receptů je hodně, našla jsem recept u Mirka na Paleo Blogu a taky
u Lucie na Delicious
Blog, nakonec jsem si vytvořila vlastní variantu :)
Vlastně už to nejsou
ani tak noky, jsou měkké a vhodné pro nasávání omáčky, tak prosím rozhodněte,
zda si je můžu dovolit nazvat "dýňové knedlíky" (recept si můžete přečíst tady).
Představování
vína z maďarských sklepů pro moji velkou radost pořád nekončí. Vinorum pro
Vás připravilo další zajímavé víno, které naleznete taky v jejich nabídce, bílé víno Bartok od vinařství Gál Tibor.
Jemná zelenkavá
barva a kyselinky jsou moc příjemné. Na první pohled jednoduché víno překvapí
různorodostí. Voní sladkými květy, chutná po kyselejším ovoci, přitom na jazyku
pracují kyselinky a objevuje se i koření. Promiňte mi nešikovný popis, vůně mi
připomíná jablečný kompot, který jsme dělávali doma, se špetkou skořice a s hřebíčky.
Celkově se toto víno stává osobním favoritem a vytlačilo Cabernet od vinařství Figula z prvního místa. Ne že by to byla nějaká soutěž :)
A jak si poradilo víno s králíkem? Vinorum to
nemělo lehké, králík je sám o sobě silně aromatický, k tomu sladké
hokkaido… přesto trochu sladké a vyváženě kořeněné víno odhadlo rovnováhu
mezi divočinou a sladkou přílohou a vytvořilo krásné souznění.
Žádné komentáře:
Okomentovat