Startujeme novou rubriku: Cukrářské
poklady
Budeme se v ní pravidelně dvakrát do
měsíce hlásit s tradičními zákusky. Jednou si ukážeme originál, a podruhé snahu
a zdravější provedení.
Ačkoliv holdujeme zdravé výživě, nemůžeme
zapomenout na originální recepty, poctivou přípravu z nejlepších surovin.
Stanovili jsem si cíl: každý měsíc ve čtvrtek Vám představíme jeden dezert dle
originální receptury a následující čtvrtek budeme taky experimentovat, jak ho
upravit dle speciálních potřeb. Nejde o souboj receptů, tyto recepty jsou už
sami o sobě dokonalé. Chceme Vám jen předvést, že tradice a moderní trendy
můžou spolupracovat.
Recept Dobošového dortu je k zamyšlení.
Když si přečtete složky krému, zjistíte, že je to jiná liga, než cukrárenské
patlání většiny cukráren. Žádný margarín, granko, rostlinný tuk... Místo toho kakaová
hmota, kakaové máslo, máslo nejvyšší kvality, 90 %-ní čokoláda.
Taky mně zarazilo zjištění, že se dort o
průměru 22 cm dříve krájel na 22 kousků a těsto je schválně nižší. Dnes se
tento dort krájí na 16 řezů a většina běžných dortů je podstatně vyšší. Vidíte
ten rozdíl v porcích? Zákusky byly výhradně sváteční, porce byly menší.
Neříkám, že je dort zdravý, ale v takovémto měříku a s vyváženou stravou se
jedná opravdu jenom o luxusní sladkou tečku.
Originální dobošový dort chtěl být malým
ale vynikajícím dezertem. Krém je sestaven ze surovin nejvyšší kvality, který
taje na 30 stupních a tím se ihned rozplyne na jazyku, abyste si na něm co
nejvíce pochutnali.
Jako studentka jsem měla brigádu v
cukrárně. Tam se patlal krém z margarínu a práškové smetany a pudinku, přidalo
se kakao a bylo. Těsto bylo obyčejné piškotové. Všechny zákusky byly stejné,
vše se jen dobarvovalo.
Dopřejte si originál, dopřejte si nejvyšší
jakost! Když už jíte sladké, požadujte něco, co vás opravdu uspokojí. Žádné
margaríny a šizené patlaniny.
Recept je z blogu maďarského kuchaře, který se
snaží předvést a zachovat poctivé recepty. Naleznete tady taky popis v angličtině
a i kapku historie :)
Recept na dort o průměru 22 cm:
Na 6 vrstev tenkého piškotu:
6 vajec
100 g práškového cukru (prosátého)
100 g hladké mouky (prosáté)
35 g roztaveného másla
Kamenem úrazu může být upéct šest vrstev
těsta. V lepší horkovzdušné troubě můžete v pohodě upéct tři těsta najednou a
tím pádem to zvládnete na dvě várky. Níže popíšu postup pro první tři těsta:
Připravte si tři plechy s pečícím papírem
a nakreslete si na ně kruhy o průměru 22 cm. Papír obraťte a vymažte máslem,
lehce posypte moukou.
Můžete zapnou troubu na 190 stupňů na
horkovzdušnou funkci, aby vzduch ventiloval a všude v troubě byla
rovnoměrná teplota.
3 žloutky a 25 g práškového cukru
vyšleháme na hustý světle žlutý krém. 3 bílky a 25 g práškového cukru vyšleháme
na hustý sníh. Sníh se nesnažte ošidit. Pokud nebude hotový, nebo zůstane
tekutý, těsto se vám nepovede. Nechte roztát 17 g másla. Vyšlehané žloutky
opatrně přimíchejte do sněhu. Ano čtete správně, vše budeme míchat do sněhu, ne
naopak, jak se to běžně u pečení dělá, že se sníh přidává jako poslední.
Přidejte i tekuté (ale ne horké!) máslo. Po troškách přisypávejte mouku,
míchejte pozvolna, ze spodu. Těsto zůstává vysoké, nadýchané, neteče.
Tuto hmotu rozdělte na pečící papíry a
rozetřete špachtlí tak, abyste vyplnila nakreslený kruh. Šup do trouby na 10-12
minut. Doporučujeme po 6 minutách vrchní a spodní plech vyměnit.
Upečené vrstvy vyndejte z trouby a nechte
vychladnout na rovném povrchu posypaným moukou. Můžete se pustit do další
várky. Pozor! Hrnec a metla na šlehání sněhu musí být čisté a dokonale suché.
Musíte je protřít kuchyňskou utěrkou a klidně i vysušte fénem na vlasy. Jinak se
vám další várka sněhu nepovede.
Těsto není vůbec těžké, stačí umět
našlehat krásný sníh :)
Pokud máte všech šest vrstev pohromadě,
můžete se pustit do krému.
Čokoládový krém:
4 vejce
200 g práškového cukru
235 g másla
17 g vanilkového cukru nebo dostatečné
množství vanilky
35 g kakaové hmoty
35 g kakaového másla
200 g kvalitní hořké čokolády (Lindt 90 %)
Nad vodní lázní necháme roztát čokoládu,
kakaové máslo a kakaovou hmotu, pozor, ať není příliš horké. Máslo vyšleháme s
vanilkou. 4 vejce a cukr ohřejeme, dokud tekutina nezačne být horká. Důkladně
šleháme a v momentě, kdy se dostatečně ohřeje, stáhneme ze sporáku. Šleháme,
dokud nedostaneme lehkou světle žlutou pěnu. Chvilku to potrvá, mějte
trpělivost :) Během šlehání žloutky vychladnou, můžeme je postupně přimíchávat
k máslu. Nakonec přidáme tekutou kakaovou hmotu a rozšleháme. Dostaneme
nadýchaný luxusně čokoládový lesklý krém. Pozor s ochutnáváním, krém je hříšně
dobrý, ať vám něco zůstane i na mazání :)
Střecha:
Připravte si na rovný povrch jednu vrstvu
těsta, špachtli nebo šikovný nůž na rozmazání karamelu a velký nůž na označení
řezu, dále máslo na nůž. 150 g kostkového cukru za stálého míchání roztavíme
nad mírným ohněm. Snažíme se dosáhnout tekutého světlého karamelu. Pokud
karamel už neobsahuje zrnka cukru, rozlijeme ho na jednu vrstvu těsta. Pracujte
opatrně, karamel je nesmírně horký, vyvarujte se popáleninám. Rozetřete karamel
na celém povrchu. Nebojte se, kdybyste pracovali příliš pomalu, můžete těsto
strčit do trouby a karamel opět roztaje. Snažte se ale pracovat rychle. Vezměte
dlouhý kuchyňský nůž, který moc nepoužíváte, nebo není tak hodnotný. Natřete máslem
tupou i ostrou hranu nože. Tupou hranou označte rozdělení dortu na 16 kusů.
Průběžně můžete nůž opět namazat máslem, ať se vám nelepí od karamelu. Ostrou
hranou rozřežte jednotlivé stříšky.
Sestavení dortu:
Krém je lehký a trochu vlažný. Proto je
lepší sestavovat dort přímo do ocelové dortové formy. Připravte si dortový
podnos/talíř s pečícím papírem s první vrstvou těsta, upevněte kolem těsta
dortovou formu a můžete začít sestavovat dort. Snažte se odhadnout množství
krému na jednotlivé vrstvy. Nám uvedené množství hezky vystačilo i na zdobení a
boky. Když je hotová i pátá vrstva včetně krému, oddělejte dortovou formu.
Namažte i boky aby byl povrch hladký. Nožem označte porcování dortu do vrchní
vrstvy krému na 16 porcí. Pomocí zdobící pistole ozdobte dort, na každý okraj
řezu přidejte kapku krému, ať můžete patřičnou stříšku umístit šikmo.
Dort byl hotový během dvou hodin. Nebylo
to tolik práce, jak se na první pohled zdálo. Krém je bohatý, jako kdyby člověk
chutnal luxusní belgickou pralinku. Těsto je lehké, nenápadné. Stojí za to si
dát tu práci a upéct opravdový tradiční Dobošový dort.
Následující čtvrtek si ukážeme, jak tento
opravdový poklad upravit do bezlepkové verze a trochu ubrat na cukru. Pokud
máte nějaký nápad, napište nám, jak byste tento úkol zvládli vy :)
6 komentářů:
Skvelý nápad táto nová rubrika! Mám podobný názor, že je dobré nezabúdať aj na klasické recepty starých mám, ale nesmierne som zvedavá hlavne na tie zdravšie verzie. Budem netrpezlivo čakať na každý štvrtok :)
K dobošovej torte: podarila sa krásne! Vôbec som nevedela, že do tej tradičnej patrí navrch karamel! Ja som ju videla vždy iba s krémom a na každom trojuholníčku torty bol ako ozdoba lieskový oriešok.
Taky jsem to znala jen z fotek, v cukrárni jsem se s tím ještě nesetkala :)
Skvelý nápad, mám knižku tradičných maďarských receptov kde je aj táto torta a teraz ju môžem skúsit zdravšiu !
Dobrý den,
poradíte mi, prosím, kde seženu kakaové máslo a kakaovou hmotu? Dají se v receptu případně něčím nahradit?
Děkuji.
YOURURL.com Ysl replica bags look what i found best replica designer bags company website gucci replica bags
y3b46n8y16 o4z96h6q62 f3f50x4w38 k4y32j9a07 z1f85p9w99 u0c06k9w06
Okomentovat