Co si pod tímto pojmem představíte? Já jednoznačně šťavnatý
kus hovězího masa o velikosti hokejového puku s roztaveným čedarem na vrchu,
obložený kolečky rajčat, okurek a salátu, s dipem v housce. V Americe
má burger rozsáhlou historii. Podle názorů mnoha lidí právě tam upekli první
burger. V USA můžeme burgery rozdělit do mnoha kategorií, tady však můžeme
být rádi za maso ze 100% hovězího. Netroufám si tvrdit, že z jiného
masa nelze udělat chutnou placku, opravdový burger by ale neměl obsahovat nic
víc než mleté hovězí a koření. Chci se s Vámi podělit o svůj oblíbený recept na
grilovaný steakhouse burger, kde na konci grilování udím maso 5-10 minut pro
dosáhnutí velice chutné kouřové vrstvy. Steakhouse znamená, že mleté maso
je steakové kvality a necháme ho namlít spíš na větší kousky. Placky jsou
větší a tlustší, váhově cca 250 g a min. 2 cm tlusté. Velice rád bych Vám doporučil
MyFoodMarket v Brně, maso tady prodávají vyzrálé
a ořezy jsou naprosto ideální. Samozřejmě můžete experimentovat a nechat si
namlít např. krk nebo dokonce i prvotřídní steakové maso. Každopádně za mleté
hovězí z ořezů zaplatíte jenom trochu víc než v supermarketech a máte
jistotu, že koupíte 100%-ně hovězí maso nejvyšší jakosti. Vždy tvrdím, že pokud
se použijí kvalitní suroviny, lze dosáhnout mnohem lepšího výsledku. Ale dost řečí
na úvod a jdeme na recept!
Recept na 4 porce:
Maso:
80 dkg hovězího masa (s obsahem 10% tuku)
20 dkg uzené slaniny
celý pepř
česnek (granulovaný nebo prášek)
sušená cibule
Houska a náplň:
čedar na plátky (doporučují značku President)
1 rajče
ledový salát
okurka (sterilizovaná nebo čerstvá)
cibule
housky
majonéza
hořčice
rajčatové pyré (z prodejny Gran Moravia)
Maso na burgery necháme namlít řezníkem,
poprosíme max. 10% loje a 20 dkg uzené slaniny (bílá slanina bez libového
masa). Chceme, aby maso obsahovalo cca 30% tuku. Takto dosáhneme šťavnatých a
opravdu chutných placek. Samozřejmě můžete vynechat slaninu a nahradit ji
lojem.
Do
masa namícháme čerstvě namletý pepř, prášek ze sušeného česneku a prášek ze
sušené cibule.
Do
masa nepřidávejte žádné tekutiny, ani vejce, a strouhanku už vůbec. Není to potřeba.
Placky se nerozpadávají, pěkně drží pohromadě. Nedoporučuji ani příliš kořenit,
nechceme přebít úžasnou chuť hovězího.
Pravděpodobně jste si všimli, že dosud nepadlo slovo o soli.
Sůl není třeba přidávat do masa, lepšího výsledku dosáhnete, pokud posolíte až
povrch placek, ideálně hodinu před grilováním (stejně jako solíme steaky před
grilováním).
Okořeněné
maso jemně promíchejte vařečkou. Pro snadnější naporcování masa doporučuji
zabalit pomocí potravinové fólie a vytvořit válec, který ostrým nožem
velice snadno naporcujete. Celou masu položte na okraj fólie a srolujte ji stejně
jako závin. Konce fólie pevně uvažte a přes noc dejte do ledničky. Co
nespotřebujete, můžete vrátit do lednice, kde maso vydrží i 2-3 dny.
Maso nakrájejte na kolečka a upravte stejně velké placky o
váze zhruba 200-250 g a výšky 2-2,5 cm. Placky osolte dle chuti a dejte zpátky
do ledničky jednu hodinu odstát.
Mezitím zapalte grilovací uhlí a rozložte na půlku roštu. U
tohoto receptu použijeme oba základní principy grilování – grilování přímo na
uhlí a pasivní s poklicí. Nejprve grilujeme přímo nad žhavým uhlím - placky masa
položte nad uhlí vysoké teploty (ideální teplota je ta, když ruce nad žhavým
uhlím můžete podržet max. 5-7 vteřin). Placky grilujte rychle, každou stranu
cca 4-5 minut. Pokud maso otáčíte, vždy ho dejte na místo, kde před tím nebyly
placky a to z toho důvodu, že se rošt pod masem vždy trochu ochladí, ale
my potřebujeme větší teplotu, aby byl povrch masa křupavý a střed naopak šťavnatý.
Poté posuňte burgery na místo mimo uhlí pro nepřímý ohřev. Zakryjte gril poklicí a grilujte dalších 5 minut.
Osobně
mám velmi rád kouřové aroma, a proto placky udím na grilu. Lze koupit dřevěné
štěpky určené pro grilování. Je potřeba je před použitím namočit do vody. Odkapané
lupínky nasypu na žhavé uhlí ve fázi před nepřímým grilováním a poté zakryju
gril poklicí. Pokud
griluju rychle (5-10 minut), používám whisky štěpky, tedy rozkrojené kousky sudu,
ve kterém zrálo whisky.
Hotové maso
sundejte z grilu a hned položte na rozpůlené housky. Touto cestou šťávu,
která vyteče z masa, absorbuje pečivo a bude ještě chutnější. Na placky
masa položte plátek čedaru, rajčatové pyré, kolečka rajčat, cibulové kroužky a
sterilizované okurky. Na povrch pár kapek majonézy a hořčice, přikryjte ledovým
salátem a druhou půlkou housky.
Pokud nechcete grilovat, placky masa usmažte na pánvi na sádle, nebo můžete využít funkci grilování trouby.
K burgerům si namísto pečiva můžete upéct i revoluční housky. Ideální
přílohou jsou fritované batáty, pokrájené na hranolky s domácí majonézou. Přeji
dobrou chuť!
Jak jsem vám slíbil, Vinorum zapracovalo na výběru vína a k burgeru
padl výběr na Cabernet Sauvignon Dörgicsei od vinařství Figula kousíček na
sever od Balatonu.
Víno je sice suché, je ale lahodné,
krémové a s ovocným nádechem. Je to chuť, kterou člověk rád nechává rozplynout
se na jazyku, s úsměvem si vychutnává, jak ho hřeje po krku, až se dostaví
výraznější kořeněná chuť, která převezme vládu nad ovocem. Takové víno přímo
volá po hovězím, které je kořeněné minimalisticky a zauzené střídmo. Víno i
burger se navzájem doplňují, mně ihned napadlo, že by se do mletého masa mohlo
i zakombinovat, není ale jisté, jestli by teplem aroma neuvadlo. Bylo by
škoda mrhat čerstvou intenzitou chutí. Cabernet se tedy u nás stává favoritem
podzimních večeří. Voní příjemně a odvážně. Vřele doporučuji, oslní i
nejjednodušší jídlo a přispěje příjemným zážitkem.
Tomáš
2 komentáře:
First class! Gratuľujem!
Super návod! Kvalitné suroviny = kvalitný výsledok. Ale dovolím si nesúhlasiť, dobrý burger spravíte aj z kuracieho. Každý má svoje chuťové špecifikum. Každopádne si to ukladám!
Okomentovat