Minule jsem v Lidlu narazila na burákové máslo, které obsahuje 95 % oříšku
a zbývajících 5 procent je sůl, slunečnicový olej a třtinový cukr. Možná
nejlepší poměr, který jsem zatím objevila. Tak jsem koupila skleničku, možná se
bude hodit. O víkendu mně napadlo, proč bych nemohla upéct sušenky s burákovým
máslem...
Na jeden plech:
100 g měkkého másla
200 g burákového másla
200 g mletých neloupaných mandlí
100 g medu
1 vejce
špetka jedlé sody
vanilka
Máslo utřeme s burákovým máslem. Přidáme ostatní suroviny a důkladně
zamícháme. Uspořádáme kopečky na pečící papír, nechte jim místo, ať se mají kam
roztahovat. Pečeme v troubě na 150 stupních cca 10-15 minut. Necháme
vychladnout, před skladováním můžeme nechat vyschnout na plechu, klidně přes
celou noc.
Sušenky mají charakteristickou chuť, hodí se je kávě, jsou výborné s
marmeládou, nutelou nebo i samotné. Mně chutnají nejlépe slepené burákovým
máslem, ale to je dle některého názoru přehnané... jak pro koho :)
Tady ale burákové máslo nekončí. Když jsem ochutnala máslo s burákovým
máslem a medem, už jsem začala vymýšlet dort s mega burákovým krémem. Snad se
nějaká příležitost najde...