úterý 18. září 2012

Spaghetti Squash - Špagetová dýně






Poprvé se mi špagetová dýně nepovedla dle mé představy, teď jsem to ale zvládla na jedničku.

Postup je jednodušší:
Velkou dýni (cca 1 - 1,5 kg) omyjeme a propíchneme ostrým nožem až do prostředku, provedeme zhruba 8 vpichů, záleží od velikosti dýně. Je to proto, aby se vlhkost mohla během pečení odpařit. Ohříváme (pečeme) v mikrovlnce na 700 W 12-15 minut (pokud se jedná o menší dýni) až 20-25 minut (v případě většího kousku), každých 5 minut otočíme, ať se může přebytečná voda rovnoměrně odpařit. Dýně je hotová, pokud se slupka začne deformovat, malinko splaskne.

Necháme vychladnout, rozpůlíme a pomocí vidličky vydlabeme. Neuvěřitelné, ale opravdu se rozpadne na dlouhé "těstoviny". Je to skvělý základ pro jakékoliv omáčky.

Pozor, mějte trpělivost, nechte pořádně vychladnout, jinak se při rozřezání pořádně popálíte.