Nejprve jsem zkusila oblíbené krémové těstoviny: carbonara.
Jídelny a různé podniky nazývají "a la carbonara" snad všechno možné, hlavně ať to má smetanový základ. Nikomu to nemám za zlé, smetanové těstoviny se šunkou, houbami, se sýrem a podobně jsou fajn, já dělám "carbonara" takto:
200 g prorostlé slaniny (anglické slaniny)
tuk na smažení (olivový olej, máslo)
2 stroužky česneku
těstoviny :), půlka větší špagetové dýně
100 g parmazánu (upřednostňuji sýr grand moravia)
4 žloutky
2-3 lžíce domácí kysané smetany (můžete použít i sladkou smetanu, obsah tuku 10 až 30 % dle chuti)
sůl
sýr na posypání
Na tuku osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme taky stroužky česneku rozplesknuté nožem. Připravíme omáčku: rozšleháme žloutky se smetanou. Pokud je slanina osmažená, vyndáme česnek, přidáme čerstvé teplé (nebo ohřáté) těstoviny z dýně, zalijeme omáčkou, stáhneme oheň na minimum a důkladně mícháme, ať se nevytvoří hrudky. Omáčka se díky teplu zahustí, trochu osolíme (pozor na slanou slaninu), přidáme strouhaný sýr a ihned podáváme. Servírujeme s hoblinkami parmazánu (grand moravie).
Pro paleo úpravu nahraďte smetanu kokosovým krémem, můžete ale klidně i vynechat.
Pro paleo úpravu nahraďte smetanu kokosovým krémem, můžete ale klidně i vynechat.