Na začátku bezlepkové diety jsem si říkala, že se nebudu
chlebem trápit, raději vynechám pečivo totálně a tím i všechny pomazánky.
Nechtělo se mi prostě zkoušet bezlepkové pečiva a sama si něco upéct už vůbec
nepřipadalo do úvahy.
Názory se ale mění a když jsem objevila recepty paleo a
později scd, upéct chleba se zdálo být pěknou výzvou. Tak
jsem objevila, že základem pro pečivo můžou být oříšky, semínka, zelenina,
jogurt, tvaroh, sýr i vejce. Pustila jsem se do experimentování, pojala
jsem to jako otázku: co bych dala do chleba? Když se to tak vezme, není to nic
úchylného, na trhu se objevuje pečivo s různou příchutí, tak proč nezkusit něco
originálního!
Mám několik oblíbených receptů na chleba, různé chuti a
textury. Pokud se pustíte do experimentování s novým druhem pečiva, nesnažte se
vytvořit něco, co se strašně moc podobá vašemu oblíbenému pečivu, je mnohem
lepší cesta najít složení, které vám chutná a je ze zdravých surovin.
Jogurtový chleba
na menší pečící formu (26 x 12 cm)
400-500 g domácího jogurtu
100-150 g neloupaných namletých mandlí
100 g másla
3 žloutky
3 bílky
špetka jedlé sody
sůl
+ semínka na ochucení (sezam, slunečnice...)
Jogurt necháme odkapat, nejjednodušší je použít sýrařské
plátno nebo kuchyňskou utěrku. Odkapaný jogurt, mandle, měkké máslo, žloutky,
jedlou sodu a sůl důkladně zamícháme. Z bílků našleháme hutný sníh a opatrně
zapracujeme do těsta. Přidáme semínka a nalijeme těsto do formy 26 x 12 cm.
Pečeme na 170 stupních minimálně 40 minut, dokud se nevytvoří pěkná
zlatohnědá kůra. Pak necháme vychladnout a skladujeme v utěrce.
Vydrží cca týden, nejlépe chutná jako toust opečený z
obou stran na pánvičce nebo na kontaktním grilu.
Důležité!
Několik čtenářek tento recept vyzkoušelo a výsledek byl
následující:
Použijte kvalitní jogurt,
obsah tuku minimálně 3 %, pokud možno bez zahušťovadel, škrobů, atd. Řídké
nízkotučné jogurty obtížně odkapávají, může se stát, že bude těsto příliš
mokré. Jogurt se musí nechat důkladně odkapat, klidně i vymačkat, jinak
nedosáhnete výsledku na obrázku.