pátek 3. srpna 2012

Ratatouille

bezlepkové ratatouille bez laktózy





Francouzské lečo je lehká nedělní snídaně nebo zajímavá příloha nejen v létě. Příprava je jednoduchá a rychlé, osobně mi v této podobě chutná lilek nejvíce.

Na 2 porce (jako samostatné jídlo):
600 g lilku
2 cibule
4 stroužky česneku
2 rajčata
olivový olej
chilli
sůl
čerstvá bazalka

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na pánvi na olivovém oleji. Přidáme drcený nebo najemno nakrájený česnek, nakrájená rajčata a trochu chilli dle chuti. Osolíme a nakrájíme lilek na menší kostky, restujeme na mírném ohni. Přidáme lilek a na mírném ohni dusíme-pečeme pod poklicí, občas promícháme. Lilek by  měl být do cca 5 minut upečený do zlata. Nakonec dochutíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme. 

Zajímavý kontrast je servírování s mozarellou nebo kysanou smetanou. Toto je snad nejjednodušší varianta,  v jiných receptech se přidává paprika, někdy i cuketa, stojí zato vyzkoušet.