Francouzské
lečo je lehká nedělní snídaně nebo zajímavá příloha nejen v létě. Příprava je
jednoduchá a rychlé, osobně mi v této podobě chutná lilek nejvíce.
Na
2 porce (jako samostatné jídlo):
600
g lilku
2
cibule
4
stroužky česneku
2
rajčata
olivový
olej
chilli
sůl
čerstvá
bazalka
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme
na pánvi na olivovém oleji. Přidáme drcený nebo najemno nakrájený
česnek, nakrájená rajčata a trochu chilli dle chuti. Osolíme a nakrájíme lilek
na menší kostky, restujeme na mírném ohni. Přidáme lilek a na mírném ohni
dusíme-pečeme pod poklicí, občas promícháme. Lilek by měl být do cca 5
minut upečený do zlata. Nakonec dochutíme čerstvou bazalkou a ihned
podáváme.
Zajímavý kontrast je servírování s mozarellou nebo
kysanou smetanou. Toto je snad nejjednodušší varianta, v jiných receptech
se přidává paprika, někdy i cuketa, stojí zato vyzkoušet.