Vepřová panenka je výtečné maso, hlavně když je prase z
domácího chovu. Samostatné je možná trochu suché, ale medailonky můžeme rychle
zabalit do slaniny.
Na
4 porce:
1
vepřové panenky
20
dkg nakrájené slaniny
2-3
cukety
parmazán
olivový
olej
koření:
sůl, pepř, paprika, chilli
čerstvá
zelenina na salát
Maso omyjeme pod studenou
vodou, utřeme papírovou utěrkou a nakrájíme na 4 cm tlusté
medailonky. Osolíme a opepříme. Steak z panenky nepotřebuje žádné jiné koření,
bylo by škoda zakrýt přirozenou chuť masa. Medailonky zabalíme do slaniny a
pečeme na olivovém oleji 5-6 minut z každé strany. Kdo má rád maso nepropečené,
třeba medium a rare steaky, peče 4 minuty dle vlastní chuti a tak uprostřed
zůstane maso růžové.
Příloha: opět jsme zvolil něco rychlého a lehčího. Cuketu
nakrájíme na plátky. Namícháme z koření grilovací směs (sůl, pepř,
paprika, chilli) a zeleninu posypeme z obou stran. Ogrilujeme (použijeme
elektrický gril nebo nepřilnavou pánev), pak poskládáme v jedné vrstvě na plech
na pečící papír. Posypeme nastrouhaným parmazánem a pečeme v troubě 10 min na
200 stupňů, až dokud bude sýr na povrchu křupavý.
Jestli nám zbyla v nějaká syrová zelenina (okurky,
paprika, cibule...), nakrájíme, přidáme sůl, pepř, pokapeme olivovým olejem a
podáváme jako salátovou přílohu.
Tip pro příště: Slaninou zabalíme jenom okraje
medailonek. Pokud si chceme pochutnat na královském pokrmu, mezi slaninu a
panenku namažeme pyré z hub portobello (steakové houby). Pyré je na přípravu
jednoduché: drobné kousky hub a šalotky osmažíme na másle.