Rozhodně stojí za to, abyste se vydali za čerstvým
pstruhem do rybárny, na trh, popřípadě do větších hypermarketů. Vyhledám živé
ryby kvůli garantované čerstvosti a nezaměnitelné chuti oproti mraženým rybám.
Na 4 porce:
4 vykuchané pstruhy
čerstvé bylinky - petržel, kopr, tymián, šalvěj, rozmarýn,
máta
1kg žampiónů
olej na smažení žampionů
mandlové lupínky
sůl, pepř, vegeta (nejlepší od českého výrobce bez
přidaných konzervantů)
máslo
olivový olej
Rozpalte troubu na 190C. Očištěnou a vykuchanou
rybu nařežeme na obou stranách, osolíme a
opepříme. Břišní dutinu naplníme čerstvými bylinkami a
máslem. Můžete použít pouze jeden druh, třeba petržel, ale s kombinací více
druhů čerstvých bylinek dostaneme zajímavější chutě. Zrovna používám bylinky z
květináčů na parapetu, nechte se taky inspirovat zahrádkou nebo na trhu. Do
řezů ryby vložíme kousky másla a vložíme do trouby v pekáči na 25 minut.
Ze žampionů připravíme extravagantní přílohu. Žampiony
očistíme a hodíme do horké lázně z oleje. Nesnažte se do kastrolu nacpat co
nejvíce, nejlepší je, když jsou ponořené úplně. Pečeme dozlatova. Kostičku
másla ochutíme vegetou a smícháme s hotovými žampióny. Mezitím na olivovém
oleji osmažíme lístky šalvěje. Po několika minutách bude chřupavá,
ihned vybereme z oleje. V stejném oleji osmažíme do zlata mandlové lupínky.
Hotovou rybu posypeme mandlemi a šalvějí a podáváme se žampiony.