Zkuste domácí
pesto a to z obchodu už kupovat zaručeně nebudete. Nejznámější variantou je
Pesto alla Genovese.
Ingredience:
2
svazky čerstvé bazalky (bazalka ze dvou květináčů)
2-3
lžíce mletých kešu oříšku
6
stroužků česneku
7-8
lžící extra panenského olivového oleje
10
dkg nastrouhaného parmazánu
sůl
a pepř
lžíce
čerstvé petrželky
Pokud
máte doma větší hmoždíř, nasypte do něho vše a vypracujte pesto. S mixérem je
to rychlejší a bez námahy, i když méně romantické. Navíc se v hmoždíři vytvoří
spojitější hmota a máte více kontrolu nad výrobou, bazalka se totiž
nedoporučuje rozmixovat úplně. Pesto může obsahovat i trochu větší kousky
bazalky, lépe si tak zachová aroma. Můžete i trochu experimentovat: namísto
kešu lze používat piniové oříšky (to je dražší varianta) nebo vlašské
ořechy. Parmazán lze taky nahradit, použijte sýr pecorino nebo sýr s modrou
plísní (např. gorgonzolu). Důležité je, aby sýr a panenský olivový olej byl kvalitní.
Hotové pesto skladujeme v sklenici, povrch se zalije olivovým olejem, ten
konzervuje a zabraňuje úniku aroma.
Výsledek
je neodolatelný: