pátek 8. června 2012

Pesto alla genovese

pesto alla genovese domácí




Zkuste domácí pesto a to z obchodu už kupovat zaručeně nebudete. Nejznámější variantou je Pesto alla Genovese.

Ingredience:

2 svazky čerstvé bazalky (bazalka ze dvou květináčů)
2-3 lžíce mletých kešu oříšku
6 stroužků česneku
7-8 lžící extra panenského olivového oleje
10 dkg nastrouhaného parmazánu
sůl a pepř
lžíce čerstvé petrželky

Pokud máte doma větší hmoždíř, nasypte do něho vše a vypracujte pesto. S mixérem je to rychlejší a bez námahy, i když méně romantické. Navíc se v hmoždíři vytvoří spojitější hmota a máte více kontrolu nad výrobou, bazalka se totiž nedoporučuje rozmixovat úplně. Pesto může obsahovat i trochu větší kousky bazalky, lépe si tak zachová aroma. Můžete i trochu experimentovat: namísto kešu lze používat piniové oříšky (to je dražší varianta) nebo vlašské ořechy. Parmazán lze taky nahradit, použijte sýr pecorino nebo sýr s modrou plísní (např. gorgonzolu). Důležité je, aby sýr a panenský olivový olej byl kvalitní. Hotové pesto skladujeme v sklenici, povrch se zalije olivovým olejem, ten konzervuje a zabraňuje úniku aroma.


Výsledek je neodolatelný: