úterý 5. června 2012

Nepečený jogurtový jahodový dort


nepečený jogurtový dort bez lepku


Osvěžující, letní, lehký dort a hotový během chvilky.
Na jednu menší dortovou formu potřebujeme:

Základní těsto:
150 g mletých loupaným mandlí
1 velkou polévkovou lžíci medu
1 velkou polévkovou lžíci kokosového tuku

Jogurtový krém:
1 litr domácího jogurtu
2 velké lžíce medu
pár kapek šťávy limetky
2 kávové lžíce želatiny
1,5 dl horké vody
vanilkové aroma

Jahodové želé:
250 g sladkých jahod
1 dl horké vody
1 kávovou lžíci želatiny
1 velkou polévkovou lžíci medu
vanilkové aroma

Těsto: vše smícháme a naneseme do dortové formy s potravinářskou fólií. 

Jogurtový krém: Jogurt scedíme pomocí plátna, stejně jako domácí smetanový krém, důkladně vymačkáme. Želatinu rozmícháme v horké vodě, přidáme odkapaný jogurt, med, limetku, vanilku. Pěkně rozetřeme do formy. Vložíme do ledničky minimálně na hodinku, ale klidně i přes noc.

Ovocné želé: půlku jahod nakrájíme na poloviny a rozložíme na vrch ztuhlého jogurtového krému na okraji. Ostatní jahody rozmixujeme. Z želatiny a horké vody připravíme želé, přidáme med, vanilku a jahodové pyré. Rozlijeme na povrchu dortu a vložíme do ledničky na několik hodin.