Zeleninové polévky nejsou nudné a nejsou ani bez chuti.
Použijte hodně zeleniny, bylinky a vývar. Zahušťujte vždy rozmixovanou
zeleninou, je zbytečné používat mouku nebo škrob.
Na 2 poctivé porce:
1 velká kedlubna
půlka menšího květáku
čerstvá petržel
sůl
vývar (mražené kostky)
100 ml kokosového mléka
Kedlubnu oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme ve
vývaru, dokud trochu nezměkne, ale aby se nerozvařil. Přidáme petržel a
rozmixujeme. Pak přidáme květák a vaříme, dokud květák nezměkne. Přidáme
kokosové mléko a osolíme dle potřeby.
Poznámka: Vývar mám většinou rozporcovaný v mrazáku.
Slepičí polévku vařím ve velkém a pokud dojde maso a zelenina, vývar povařím,
nechám odvařit hodně vody a hustý koncentrát nechám vychladnout. Naliju do
sáčků na led a schovám do mrazáku. Nezabere moc místa a je to mnohem chutnější,
než vývar z kostek. Neměla bych nic proti bujónu, některé jsou docela chutné,
ale moc jich nespotřebuji a bohužel se do nich rádi nastěhují moly. Pokud
je v mrazáku víc místa, vývar nekoncentruju, jednoduše naliju do silnějších
sáčků a mrazím v půllitrových dávkách.