Většina receptů se tvoří obsahem ledničky. Potřebovala jsem jí trochu vyprázdnit, tak jsem použila, co jen šlo. Francouzské brambory se u nás kdysi dělávaly snad každý týden. Pokud vyměníte brambory za kedlubnu, jídlo bude lehčí a dietnější.
Na menší zapékací mísu na 4 porce:
2 velké kedlubny (3 menší)
6 vajec natvrdo
100 g anglické slaniny nebo šunky
1 dl jogurtu
2 vajíčka
100 g ementálu nebo jiného sýru
sůl
olej nebo máslo
Kedlubnu oloupeme, nakrájíme na plátky tloušťky zhruba 3 mm. V osolené vodě povaříme, až trochu změkne, scedíme. Menší zapékací mísu vytřeme máslem, navrstvíme třetinu kedlubny, polovinu nakrájených vajec a polovinu nakrájené anglické slaniny. 2 vajíčka našleháme s jogurtem, trochu osolíme. Půlku rozlijeme na první vrstvu. Poskládáme druhou vrstvu stejně jat tu první. Zakryjeme kedlubnou, posypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.