úterý 12. června 2012

Dýňová krémová polévka

dýňová krémová polévka bez lepku bez laktózy paleo


Dýňová polévka je zdravá, přináší fascinující a lahodnou chuť. Osvěží před hlavním jídlem.

Na 4 porce:
1 menší dýně
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
3 cm čerstvého zázvoru
1/2 l slepičího vývaru
máslo
med
sůl, pepř, muškátový oříšek, skořice, tymián
mandlové lupínky

Dýňe oloupeme a nakrájíme na kostky. Pokud máte rádi výraznější chuť, nakrájejte na řezy a neslupujte, položte na pekáč a pečte v troubě 40-50 minut na 190 stupních. Pro jemnější chuť použijte čerstvou neupravenou dýni.
Do kastrolu přidejte máslo, vsypte nasekanou cibuli, utřený česnek a zázvor, čerstvý tymián a osmažte na mírném ohni. Přidejte dýňové kostky, trochu poduste a přilijte vývar. Přiveďte do varu a povařte asi 20 minut. Předem upečené dýňové kostky vařte jen 10 minut. Polévku promixujte tyčovým mixérem. Osolte, opepřete dle chuti, vsypte špetku muškátového oříšku a skořice a vařte dalších 5 min. Pokud jste dýni nepředpekli, můžete přidat lžíci medu, pečením totiž stane sladší.
Na závěr na olivovém oleji nebo na másle osmažíme mandlové lupínky a osolíme. Lupínky jsou krásnou ozdobou a výborným doplňkem polévky.