Toto je taková opravdová rajčatová polévka. Je hustá, jemná a bylinky dodají příjemné aroma. Doporučuji vypátrat, kde můžete zakoupit kvalitní protlak. Barva i chuť jsou důležité. Jinak ta polévka není ono. V obchodech Grand Moravia lze zakoupit rajčatový protlak ve skleničkách, od italského výrobce. Ta chuť se nedá porovnat s běžnými rajčaty v plechovce.
Na 4 porce potřebujeme:
700 ml hustého rajčatového protlaku
1 cibule
10 lístečků bazalky
olivový olej
česnek dle chuti
sůl
sýr grand moravia
Na olivovém oleji podusíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme česnek a dusíme ještě chvilku spolu. Zalijeme rajčatovým protlakem, přidáme sůl dle chuti. Uvedeme do varu, povaříme 5 minut. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou bazalku a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme krájeným sýrem.