Hovězí steak je jako stvořený na gril. Je to pořádná
bašta pro chlapy, ale vlastně nejen pro ně, pro každého. Steak lze
připravit z roštěné nebo ze svíčkové, popřípadě z falešné svíčkové.
Upřednostňuji použít ze zadního roštěnce, je to krásné mramorové maso,
prorostlé rovnoměrně tukem, tedy vzoru "mramor". Pokud
si budete maso prohlížet, důraz bude tedy na rovnoměrném rozdělení tuku.
V ideálním světě by bylo dobré, kdybyste měly k dispozici uzrálé maso. Nejlepší
steaky dozrávají i několik týdnů. Jako přílohu jsem zvolil lilkové špagety na
italský způsob. Můžete ještě připravit i grilované rajčatové plátky s
parmazánem, ty budou v kombinaci s vínovým hovězím taky ladit.
Na 4-5 porce:
1kg zralé hovězí roštěné
1 dl červeného suchého vína
pepř celý
1,5 dl olivového oleje
máslo
2-3 lilky
rajčatové pyré
4 stroužků česneku
3 rajčata
čerstvá bazalka
Prvním krokem si prohlídneme maso
a odstraníme tuk z povrchu. Připravíme marinádu z 1,5 dl
olivového oleje a 1 dl vína, přidáme 10-15 ks celého pepře. Je důležité,
abychom ještě nesolili. Maso marinujeme v celku a necháme v marinádě
2 hodiny, nejdéle však jeden den. Nálev není určený pro dlouhodobé, víno
totiž rychle ztratí vůni. Maso několikrát obrátíme a marinádu masírujeme
do masa. Dokud maso odpočívá ve víně, nachystáme přílohu. Nakrájíme lilky
na tenké plátky, posypeme solí a dáme na papírové utěrky, aby odsály
přebytečnou vodu z lilku. Vrátíme se k masu, které po dvou hodinách vyndáme z
nálevu, a papírovou utěrkou utřeme na sucho. Na rozpáleném grilu
pečeme v celku každou stranu, na nejvyšším stupni, celkem cca 10-12 min. Maso
zabalíme do alobalu a necháme hodinu odležet. Vrátíme se k příloze. Ohřejeme
olivový olej, odkapané lilky nakrájené na nudličky smažíme na mírném ohni
několik minut. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, pak rajčatové pyré, mletý
pepř a sůl. Spolu dusíme 10-15 minut a na konci přidáme natrhané
listy bazalky.
Vrátíme se k našemu masu. Nakrájíme na 1,5 cm tloušťky
plátky a ogrilujeme steaky. Medium, tedy středně propečený steak
potřebuje z každé strany 4 minuty. Hlídáme si ale čas, ani z jedné strany by
nemělo přesáhnout pečení 5 minut. Maso osolíme a pepříme po otáčení a před
servírováním ozdobíme kouskem másla.
Pokud máte ještě vedle masa na grilu místo, můžete
ho využít na grilované rajčatové plátky, které po otočení posypeme
parmazánem.