Základ pro
"lasagne" tvoří grilovaný lilek. Po dlouhé zimě touží člověk po lehčí
večeři. Proto jsem navrstvila lilek se sýrem a s rajčatovou omáčkou.
Příprava je
jednoduchá, rychlá. Rajčatové omáčky připravím většinou víc a skladuji v
ledničce, může se hodit kdykoliv.
Grilovaný lilek
Lilek nakrájím na
plátky, trochu osolím a ugriluji na grilové plotně potřené olivovým olejem. Při
grilování na pánvičce bych doporučila osolené plátky lilku před opečením trochu
odstát na kuchyňské utěrce.
Rajčatová základní
omáčka
Na olivovém oleji
podusíme jednu větší cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme česnek, rajčatové pyré
nebo loupaná rajčata, sůl, bazalku a trochu medu, pokud je potřeba. Stačí
povařit 5 minut. Omáčku ještě rozmixujeme.
Sestavíme lasagne z
vrstvy lilku, ementálu nebo grand moravie a omáčky. Nakonec ještě posypeme
sýrem, vložíme do trouby, dokud se vrchní vrstva sýru neupeče do zlata.